2014. július 9., szerda

Feminista vita

kivel és mikor érdemes / konstruktív / fontos / ajánlott feminista vitába keveredni? úgy értem, nem feminista emberekkel.


család, barátok, munkahely? párkapcsolat?

milyen témák kapcsán és milyen módon kerül elő ilyenkor a feminizmus vagy bármi, amit képvisel? mikor érdemes belemenni a konfliktusba és mikor nem ajánlott? már ha van ilyen. szerintetek?

saját példa:

egy videóklip kapcsán volt egy kisebb konfliktusom egy (férfi) ismerősömmel: közöltem vele, hogy a klip gyereklányok szexualizálására és tárgyiasítására épít, erre ő, hogy szerinte nincsenek tárgyiasítva és hogy nem is gyerekek. ekkor természetesen “kicsit” felment bennem a pumpa, de úgy döntöttem, hogy ennél jobban nem megyek bele a vitába (nem kezdem magyarázni az álláspontom, és még a feminizmus szót is direkt kihagytam az egészből). viszont szomorú, hogy az amúgy nyitott(abb) gondolkodású férfiak is milyen vakok az ilyen jelenségekre. baromi szomorú.

és kérdés, hogy mit kéne / lehetne ilyenkor tenni, mindig minden adódó alkalomkor “kiselőadást” kell tartani a feminizmusról? vagy valahogy úgy reagálni, hogy “bűntudatot” keltsünk az illetőben? (olyasmit éreztetni vele, hogy ez sértő a nőknek vagy nekem személyesen.) vagy esetleg elég, ha pár szavas, de lényegre törő mondatban fejezzük ki magunkat, amiknek remélhetőleg így is lesz hatása? és csak higgadtan vagy “dühösen” is fel “szabad” lépni ilyenkor? számos kérdés, amikre nem tudom a választ, de időről-időre előkerülnek bennem.

szituációtól, kontextustól is függ nálam, ill. attól, hogy milyen kapcsolatban állok az illetővel. de ezek a kérdések szinte minden konfliktushelyzetben átfutnak az agyamon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése