2014. augusztus 7., csütörtök

A pornóról

amik miatt nem egészen értek egyet pl. az itteni (pornóellenes) feminista állásponttal (ez egyfajta idealista / elméleti megközelítés):


- magával a műfajjal nekem nincs problémám, nem gondolom, hogy a szexualitás explicit ábrázolása mindenképpen káros vagy kiirtandó lenne - abszolút liberális, szabadságpárti vagyok akár a filmes műfajokat, akár a szexet tekintve. (szexnek természetesen csak azt tekintem, amiben az összes résztvevő önszántából, a saját igényei szerint vesz részt.)
- ma már rengeteg féle pornó létezik, nem csak a nőket tipikusan megalázó mainstream pornó, hanem pl. amatőr pornó, ill. egyéb alternatív fajták, vagy, ha már témánál vagyunk, (nők által rendezett) feminista pornó (ez megérne egy külön gondolkodást is, majd egyszer)
- a műfajjal összefüggésben fontosnak tartom, hogy a pornót (mint ahogy minden filmes műfajt) értelmezni kell tudni. erről bár szó esik pro és kontra oldalon is (“csak fantázia, tehát oké” / “nem a a valóság, tehát nem oké”), szerintem még többet és mélyebben kellene erről beszélni (nem csak elméleti, hanem gyakorlati, társadalmi szinten, pl. részévé tenni a gyerekek szexuális felvilágosításának, a média tantárgy keretein belül beszélni róla stb.)
- egy ideális társadalomban, ahol a férfiak és nők közti egyenlőség már nem kérdés, a pornó tényleg csak egy filmes műfaj lenne a sok közül (a maga változatosságával)

ami miatt viszont egyetértek a feminista ellenzőkkel a pornó elítélésében:

röviden: a pornó valósága. vagyis az, ahogy a fenti gondolatok közül kb. egyik sem működik a valóságban. vagyis:
- a résztvevők önkéntessége sokszor nem egyértelmű, vagy egyenesen látszik a kényszer
- még mindig a nőket megalázó pornó a legáltalánosabb és legnépszerűbb (legalábbis ez a tippem, nincs róla naprakész információm)
- az értelmezésben is szarul állunk: a fiatalok semmit nem tanulnak róla, sem az iskolában, sem a szülőktől általában, az elvárásaik a partnerükkel szemben viszont (éppen ezért is) a pornó hatására és képére alakulnak
- rohadtul nem ideális társadalomban élünk, a nőket az élet minden területén másodrangúként (vagy éppen tárgyként) kezelik, ha a szex ábrázolásban is ezt látjuk, sőt, a végletekig fokozva, akkor nem tudom, mi abban a csoda, hogy borzalmasan megalázónak és elítélendőnek tartjuk, ahogy minden jóérzésű ember tenné, ha egy kicsit is belegondolna ezekbe.

kicsit másképp fogalmazva, a problémát nem magában a műfajban látom, hanem abban, ahogyan az megjelenik a társadalmunkban, abban, amilyen mértékben (tömegesen) és amilyen (megalázó) pornóra igény van. ennek az okairól kellene beszélni (nyilván összefügg az egyéb hímsovinizmusra épülő folyamattal, jelenséggel), és ennek az okain kellene változtatni…

emellett egy olyan társadalomban is szívesebben élnék, ami nem ennyire szexközpontú, amiben nem az adja egyetlen ember értékét sem, hogy mennyire kívánatos szexuálisan, és nem ez foglalja le az emberek elég nagy százalékának gondolatainak elég nagy százalékát nap mint nap.

kapcsolódó témák egyébként (amikről szintén terveztem már írni) a feminista pornón kívül: az önkéntes prostitúció témája, ill. az olyan kérdések, hogy lehet-e egy pornós vagy egy prostituált feminista? hasonló pro és kontra gondolataim vannak ezekkel kapcsolatban is, egyszer talán kifejtem bővebben, bár ezek olyan témák, amikről még talán még kevésbé tudom, hogy mit is gondoljak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése